اهمیت کنترل آلودگی صوتی در محیط بیمارستان
-
ارزیابی و کنترل مقادیر بیش از حد مجاز تراز صوت در محیط های بیمارستانی، علاوه بر تسهیل فرایند درمان، تاثیر زیادی بر سلامت کاری و توان عملکرد پرسنل این حوزه خواهد گذاشت و کاهش صدای مزاحم در ایجاد آرامش و کاهش استرس بیماران و بالا بودن میزان آلودگی صوتی می تواند در دراز مدت سلامتی پرسنل و بهبودی بیماران را با مشکلاتی همراه سازد.
فوزیه جوادپور، مسئول بهداشت حرفه ای بیمارستان شهید آیت ا... دستغیب با بیان این مطلب گفت: امروزه آلودگی صوتی شایعترین منبع استرس زای محیطی به شمار می رود. بیمارستان ها از جمله مراکز مهم و حیاتی خدمات عمومی هستند که ماهیت فعالیت در آنها و نوع خدمات ارائه شده ایجاب می کند تا محیطی آرام، بی صدا و ساکت داشته باشند. بیمارستان ها به عنوان محیط ارائه خدمات آموزشی و درمانی، تحت تاثیر منابع تولید آلودگی صدا قرار دارند که می تواند از جنبه های بهداشتی و آسایشی بر بیماران و کارکنان تاثیرات منفی داشته باشد.
جوادپور در ادامه حدود مجاز و اثرات صدا و همچنین نحوه کنترل آن را اینگونه بیان کرد: در بیمارستان ها علاوه بر نیاز کارکنان به محیطی آرام برای خدمت دهی مطلوب، توجه به آسایش بیماران در زمان بستری در بیمارستان، در روند بهبود بیماری آن بسیار حائز اهمیت است.
حد مجاز و حد مراقبت صوت
مسئول بهداشت حرفه ای بیمارستان شهید آیت ا... دستغیب در خصوص حدود مجاز صوت گفت: سازمان جهانی بهداشت، میزان مجاز سر و صدا را در الاق بیماران طی روز کمتر از 35 دسی بل و در شب کمتر از 30 دسی بل پیشنهاد می کند و بر اساس دفترچه حدود تماس شغلی، میزان مجاز صدا در استیشن پرستاری، راهرو ها و سالن ها 45 و در اتاق های بستری 35 دسی بل می باشد. این در حالی است که میزان مجاز سر و صدا در صنعت 85 دسی بل تعیین شده است.
اثرات صوت
جواد پور افزود: تراز بالای صدا در بیمارستان ها، بر روی فعالیت فرد تاثیر می گذارد و می تواند منجر به استرس در کارکنان گردد که افزایش خطاهای پزشکی را نیز می تواند به دنبال داشته باشد. همچنین می تواند باعث ایجاد اختلال در سیستم قلبی – عروقی و افزایش مدت بستری بیمار در بیمارستان، افزایش نیاز به دوزهای بالاتر دارو و تاثیرات روانی مختلف گردد.
او اثرات صدا را به طور کلی اینگونه خلاصه کرد: 1.افت شنوایی 2. تداخل با مکالمه 3. اثر بر چشم ها 4. اثر بر سیستم تعادلی 5. اثرات روانی 6. اثرات ذهنی 7. اثرات فیزیولوژیک عمومی (افزایش فشار خون ، افزایش نرخ تنقس و ...) 8. مخدوش کردن فعالیت فرد (کارهای ذهنی، کارهای دستی – مهارتی و ...)
کنترل صدا
مسئول بهداشت حرفه ای بیمارستان شهید آیت ا... دستغیب در پایان به عوامل افزایش آلودگی صوتی توسط کارکنان و بیماران اظهار داشت: با توجه به اینکه ایستگاههای پرستاری، یکی از مکانهای با بالاترین تراز صوت را به خود اختصاص داده است و انجام فعالیت های مختلف توسط پرسنل درمان، مهمترین عامل ایجاد آلودگی در بیمارستان می باشد، ضروری است تا آموزش های لازم در ارتباط با نحوه صحیح انجام کار، برای ایجاد یک محیط آرام و کم سر و صدا صورت پذیرد. همچنین فریاد زدن های مکرر کارکنان درمانی در بخش ها ( به منظور فراخوان همراه بیمار)، گریه کودکان به ویژه در بخش های اطفال و ناله های بیماران، در افزایش تراز صوتی محیط موثر است. عامل دیگر دخیل در کنترل صوت بخش های بستری بیمارستانها، سیستم صوتی ( مانند پیجینگ و موزیک زمینه ) بسیار با اهمیت است. چرا که همه این عوامل می تواند با صدای آزار دهنده خود، عامل تشدید کننده تنش های کارکنان و بیماران و افزایش اضطراب آنها شود و یا با صدای دلنشین، حتی الامکان باعث بهبود وضعیت روحی افراد و آرامش محیط گردد.
نظر دهید