• 1400/11/04
  • - تعداد بازدید: 206
  • زمان مطالعه : 8 دقیقه
مرکز آموزشی درمانی شهید آیت الله دستغیب

توصیه های تغذیه ای مهم برای پیشگیری از کووید 19

-

15 تا 30 دی ماه، با عنوان بسیج ملی آموزش تغذیه و شعار سال 1400 نیز «تغذیه؛ کرونا؛ واکسیناسیون» نامگذاری شده است. در همین راستا برای پیشگیری از کووید - 19 ، نکات تغذیه ایی زیر توصیه می شود:
 

توصیه های تغذیه ای مهم برای پیشگیری ازکووید 19

 

1)با استفاده روزانه از گروههای غذایی اصلی ( نان و غلات ، سبزی ها ، میوه ها، شیر و لبنیات ، گوشت و تخم مرغ و حبوبات )می توانید یکبرنامه غذایی متعادل و متنوع برای حفظ سلامت خود داشته باشید.

2)با پیروی از تعادل و تنوع در برنامه غذایی روزانه، به تقویت سیستم ایمنی بدن خود برای مقابله با کرونا کمک کنید.

3)مصرف روزانه سبزی ها و میوه ها برای تقویت سیستم ایمنی بدن و مقابله با بیماری ها ضروری است.

منابع غنی از ویتامین ها:

ویتامین A: گوشت بوقلمون، جگر، زرده تخم مرغ، شیرو لبنیات، اسفناج، کاهو،هویج، زردآلو

ویتامین B2: جگر، شیر، ماست، پنیر، تخم مرغ، اسفناج، بروکلی، موز

ویتامین B3 (نیاسین) : سینه مرغ، برنج، قارچ،  گوشت گوساله، بادام زمینی و تخم مرغ، ماهی تن

ویتامین B6 : سیب زمینی، موز، برنج، گوشت گوساله، ماهی تن، دانه آفتابگردان

B12: گوشت قرمز، ماهی ها، ماکیان، لبنیات و تخم مرغ

ویتامین C: کیوی،پرتقال، نارنگی، گیرپ فروت، لیمو، کدو، گوجه توت فرنگی، کلم و فلفل دلمه ای

ویتامین D: لبنیات و در معرض آفتاب بودن و استفاده از مکمل های ویتامین D

بالای 12 سال : دوز 50 هزار واحدی یک عدد ماهیانه

کمتر از 12 سال: دوز 50 هزار واحدی هر دوماه یک عدد

ویتامین E : کشمش، بادام، بادام زمینی، روغن آفتاب گردان، روغن( ذرت، سویا، زیتون)

منابع غنی از مواد معدنی:

سلنیم: پروتئین های حیوانی، مغز و آجیل، برنج، جوانه گندم، دانه آفتابگردان، تخم مرغ، موز، لبنیات و قارچ

روی: منابع پروتئینی(گوشت گوساله، مرغ، بادام، لبنیات،حبوبات و تخم مرغ)

آهن: غذاهای پروتئینی به خصوص گوشت قرمز، حبوبات و تخم مرغ

در صورت دهیدراتاسیون محلول زیر را تهیه و بنوشید:

2/1 تا 4/3 قاشق غذاخوری نمک+ 1 فنجان آبمیوه (پرتقال، انگور، سیب) + 3 تا 5 فنجان آب

مواد مغذی توصیه شده برای حمایت از سیستم ایمنی:

ویتامین C: 200 میلی گرم روزانه

مکمل روزانه ویتامین D خطر ابتلا به عفونت های حاد دستگاه تنفس را کاهش می دهد.

مکمل مولتی ویتامین و مینرال+ رژیم غذایی مناسب و متعادل

این توصیه ها و دوزها تماما با داشتن یک رژیم غذایی متعادل و متنوع از تمام گروه های تغذیه ای در روز تامین می شود.

4)برای دریافت پروتئین که موجب تقویت سیستم ایمنی می شود، روزانه از تخم مرغ یا گوشت یا حبوبات استفاده کنید.

5)از مصرف غذاهای چرب و سرخ شده و پرنمک که موجب اختلال در کارکرد سیستم ایمنی و افزایش خطر ابتلا به کرونا می شود، خودداری کنید.

6)از مصرف زیاد نوشیدنی های خیلی شیرین مثل نوشابه های گازدار، آب میوه ها، شربت های خیلی شیرین که باعث اختلال در سیستم ایمنی بدن می شوند، خودداری کنید.

7)روزانه از شیر، ماست و پنیر کم چرب برای حفظ سلامت و تقویت سیستم ایمنی بدن استفاده کنید.

8) از مصرف بی رویه فست فودها که مقدار زیادی چربی و نمک دارند و باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن می شوند، خودداری کنید.

9) مصرف روغن های جامد و نیمه جامد، روغن حیوانی و دمبه با تحریک سیستم ایمنی، موجب اختلال در مقابله بدن با کرونا می شوند.

10) روزانه 6 تا 8 لیوان آب و سایر مایعات بنوشید چرا که کم آبی منجر به تضعیف سیستم ایمنی می شود.

توصیه های تغذیه ای قبل و پس ازواکسیناسیون کرونا

با توجه به نقش تغذیه در حفظ سلامت و افزایش کارایی سیستم ایمنی بدن، لازم است در هنگام واکسیناسیون موارد زیر رعایت شود:

1) زمان واکسیناسیون نباید ناشتا باشید. لازم است صبحانه یا میان وعده ساده ای میل کنید.

2) قبل و بعد از واکسن، آب و مایعات فراوان بنوشید چون کم آبی موجب اختلال درسیستم ایمنی و عدم پاسخ مناسب بدن به واکسن می شود.

3) قبل و پس از واکسیناسیون مصرف روزانه مقادیر کافی از انواع سبزی ها و میوه ها، شیر و لبنیات کم چرب، تخم مرغ، حبوبات، گوشت ها، نان و غلات سبوس دار به سیستم ایمنی بدن و پاسخ مناسب به واکسن کمک می کنند.

4) مصرف حداقل 5 وعده در روز(3 وعده از انواع سبزی ها) و 2وعده متوسط  از انواع میوه ها  در میان وعده ها برای تقویت سیستم ایمنی  و پاسخ مناسب بدن به واکسن لازم است.

5) مکمل 50 هزار واحدی ویتامین D  را براساس دستورالعمل های وزارت بهداشت، ماهانه یک عدد برای تقویت سیستم ایمنی بدن مصرف کنید.

6) مصرف فست فودها، غذاهای چرب، شیرین، پرنمک، تنقلات شور موجب تضعیف سیستم ایمنی شده و زمینه را برای ابتلا به بیماری ها ازجمله کرونا فراهم می کند باید از مصرف بی رویه آن ها خودداری شود.

7) تغذیه صحیح با رعایت تعادل و تنوع در برنامه غذایی روزانه به تاثیر بهتر واکسن در بدن کمک می کند.

در زمان ابتلا به بیماری کرونا و دوره نقاهت، رعایت برخی نکات تغذیه ای، به تقویت سیستم ایمنی و تسریع بهبودی کمک می کند:

1)به منظور سالم و قدرتمند نگه داشتن عضلات تنفسی، بیماران باید روزانه از منابع غنی از پروتئین مثل تخم مرغ، حبوبات یا انواع گوشت ها مصرف کنند.

2) مصرف 6-4 وعده غذایی کوچک و با حجم کم در طول روز به جای مصرف 3-2 وعده غذایی حجیم برای بهبود تنفس توصیه می شود.

3)غذاهایی که حاوی مقادیر زیادی چربی و نمک استموجب تحریک سیستم ایمنی بدن می شود و می تواند به ایجاد التهاب در مجرای تنفسی و مسیرهای هوایی منجر شود.

4) برای عملکرد مناسب سیستم ایمنی بدن در مقابل بیماری کرونا، مصرف غذاهای حاوی مقادیر زیاد نمک مانند کنسروها، ترشی ها،شوری ها، سوسیس و کالباس و فست فودها باید محدود شود.

5) در دوران بیماری کرونا و نقاهت، حداقل 8 لیوان آب و مایعات برای رقیق کردن ترشحات درون مجاری هوایی مصرف کنید.

6) در دوران بیماری کرونا و نقاهت، برای بهبودی سریعتر روزانه از انواع سبزی ها و میوه های فصل  مصرف کنید.

7) در دوره بیماری کرونا و نقاهت، از انواع سوپ و آش همراه با آبلیمو یا آب نارنج و غذاهای سبک و ساده و زودهضم استفاده کنید.

8) مصرف منظم صبحانه و دو تا سه وعده دردوره نقاهت به بهبودی سریعتر کمک می کند.

9) بیماران مبتلا به کرونا، برای بهبودی سریعتر از مصرف زیاد مواد قندی و شیرین که موجب اختلال در سیستم ایمنی بدن می شوند، خودداری کنند.

 
 
«زهرا فلاحی»، مسئول واحد تغذیه مرکز آموزشی درمانی شهید آیت الله دستغیب
«سپیده عباس زاده»، مسئول بهداشت حرفه ای مرکز آموزشی درمانی شهید آیت الله دستغیب
  • گروه خبری : اخبار,اخبار واحدها
  • کد خبری : 53973
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید