• 1400/10/21
  • - تعداد بازدید: 252
  • زمان مطالعه : 10 دقیقه
مرکز آموزشی درمانی شهید آیت الله دستغیب

در هنگام وقوع زلزله چه نکاتی را باید رعایت کنیم

-

برای ایمنی بیشتر در برابر زلزله و کاهش اثرات آن لازم است عموم مردم هر چه بیشتر با پیامدهای زلزله و چگونگی پیشگیری از حوادث ناگوار ناشی از آن آشنا شوند. در این راستا موارد زیر توصیه می شود:

 
 

 توصیه هایی در هنگام وقوع زلزله

-اگر زمان وقوع زلزله در فضای بسته بودید‌، فرار نکنید بیشتر افراد هنگام فرار و خروج از ساختمان به‌ واسطه ریزش دیوارها و سقف، شکستن شیشه‌ها‌ و سقوط اجسام آسیب می­‌بینند. فقط در صورتی‌ که در ساختمان یک طبقه و نزدیک به در خروجی بودید از ساختمان خارج شوید و به فضای باز به دور از ساختمان‌ و هر آنچه احتمال ریزش و سقوط دارد بروید.

-اگر در آشپزخانه، بالکن و یا موتورخانه بودید، باید سریعاً خارج شوید و از این مکان‌ها فاصله بگیرید.

-اگر نزدیک دیوارهای داخلی یا ستون های اصلی ساختمان بودید؛ دست‌ها و بازوهای خود را برای محافظت روی سر و گردن قرار داده، کنار یا گوشه دیوارهای داخلی یا ستون های اصلی، بر روی یک زانو بنشینید و صبر کنید تا لرزش‌ها تمام شود.

-گر در سینما یا ورزشگاه یا مکان‌های مشابه بودید، به سمت درب‌های خروجی هجوم نبرید، از دویدن، ازدحام و فشار آوردن به دیگر افراد خودداری کنید، روی صندلی‌ که نشستید، سر خود را بین زانوها ببرید، سر و گردن خود را با دست‌ها و بازوها بپوشانید و تا اتمام لرزش‌ها صبر کنید، زمانی که لرزش‌ها پایان یافت محل را با حفظ آرامش ترک کنید.

-در صورت نبود مکان مناسبی برای پناه‌گیری از اشیای شیشه‌ای، پنجره‌ها‌، درهای خروجی و دیوارهای خارجی و هر چیزی که احتمال سقوط دارد‌ فاصله بگیرید و با کمک دست و بازوها از سر و گردن خود محافظت کنید.

-در روش‌های پناه‌گیری جدید قرار گرفتن زیر چارچوب در به علت اینکه چارچوب در به بدنه اصلی ساختمان متصل نمی‌شود توصیه نمی‌گردد. بنابراین چارچوب محل مناسبی برای پناه‌گیری نمی‌باشد.

-راه‌پله‌ها مکان مناسبی برای پناه‌گیری نمی‌باشند اما اگر در صورت وقوع زلزله در راه‌پله بودید و امکان خروج از آن مکان را نداشتید، کنار دیوار و دور از نرده‌ها نشسته و دست‌ها و بازوهای خود را برای محافظت روی سر و گردن قرار دهید و منتظر بمانید تا لرزش‌ها تمام شود.

-محل خواب و استراحت خود را دور از اجسام قابل سقوط مانند لوستر، کمد و ... قرار دهید و در صورت وقوع زلزله به سمت چپ بدن خوابیده و پاها را به‌ صورت جنینی به داخل بدن جمع کنید و توسط بالش از سر و گردن محافظت کنید، ‌طوری که به‌ راحتی بتوانید نفس بکشید.

-به‌ هیچ‌ وجه از آسانسور استفاده نکنید. اگر هنگام وقوع زلزله داخل آسانسور بودید سریعاً دکمه نزدیک‌ترین طبقه را بزنید و در اولین توقف، از آن خارج شوید.

-از خیابان‌ها و کوچه‌های تنگ و باریک به‌سرعت خارج شوید، از دیوارها، ساختمان‌ها، کابل‌های برق، دودکش و هر چیزی که ممکن است سقوط کند فاصله بگیرید و به فضاهای باز بروید، بر روی یک زانو بنشینید، کف دستان خود را برای حفظ تعادل روی زمین قرار دهید و تا اتمام لرزش‌ها مراقب وضعیت اطراف خود باشید.

-اگر داخل خودروی در حال حرکت بودید‌ هر چه سریع‌تر در مکانی امن توقف کنید و کماکان در داخل خودرو بمانید. برای اطلاع از اخبار رادیو را روشن کنید.  از توقف در مجاورت ساختمان‌ها‌، درختان، پل‌ها و تیرک‌های برق و تلفن خودداری کنید. زمانی که زلزله پایان یافت‌، بااحتیاط به راه خود ادامه دهید، اما مواظب پل‌ها و جاده‌های آسیب‌دید‌ه باشید.

بعد از وقوع زلزله

         به دلیل احتمال ناایمن شدن ساختمان، اولین اقدام بعد از اتمام لرزش‌ها، بستن شیر اصلی گاز، قطع کردن جریان برق و خروج از ساختمان است.

         هنگام مراجعه به منزل پس از وقوع زلزله، از روشن کردن کبریت، فندک و زدن کلید برق خودداری و پس از اطمینان از عدم نشت گاز و رعایت اقدامات احتیاطی مانند باز کردن پنجره‌ها، کنترل لوله‌های گاز از نظر شکستگی یا داشتن نشتی، فقدان استشمام بوی گاز نسبت به زدن کلید و روشن کردن لامپ، اقدام کنید؛ در صورت استشمام بوی گاز یا نشت گاز، از زدن کلید برق خودداری و فوراً ساختمان را ترک کنید و شیر اصلی گاز را از بیرون ببندید.

         به همسایگان سالخورده و افراد دارای شرایط خاص در قطع کردن جریان گاز، آب، برق به‌ ویژه هنگام خروج اضطراری یاری کنید.

         هنگام خروج اضطراری از ساختمان، کیف شرایط اضطراری را با خود بردارید.

         باید آماده پس‌لرزه‌ها باشید. ‌این پس‌لرزه‌ها معمولاً از زلزله اصلی ضعیف‌تر هستند، اما آن‌قدر قوی هستند که به ساختمان‌های بدون استحکام آسیب وارد کنند؛ بنابراین آماده پناه‌گیری باشید.

         برای کسب اطلاعات ‌در مورد اقداماتی که پس از وقوع زلزله به‌ منظور بازگشت به منزل باید انجام دهید، لازم است به ‌اخبار رادیو گوش فرا دهید.

         از راه رفتن روی آوار ساختمان‌ها خودداری کنید.

         از تجمع در خیابان‌ها خودداری کنید و مسیرها را برای عبور و مرور وسایل نقلیه امدادی، باز بگذارید.

         در صورت وجود آسیب و شکاف در سقف، دودکش‌ها، دیوارها و دیگر قسمت‌های ساختمان با یک کارشناس مشورت کند.

         قفسه‌ها و کابینت‌ها را باید ‌بااحتیاط بازکنید، زیرا اشیای موجود در آن‌ها ممکن است سقوط کنند.

  اگر ‌در زیر آوار ماندید‌:
آرامش خود را حفظ کنید. به‌ هیچ‌ وجه امید و روحیه خود را برای نجات پیدا کردن از دست ندهید و نگذارید ترس و احساسات بر شما غلبه کند.
با توجه به‌ احتمال نشت گاز، کبریت، فندک و ... روشن نکنید، به یاد داشته باشید آتش میزان اکسیژن محیط را کاهش می‌دهد.
با توجه به‌ احتمال ریزش آوار و پس زدن گردوغبار سعی کنید بی‌حرکت بمانید و سعی کنید با دستمال یا لباس دهانتان را بپوشانید.
اگر تلفن همراه دارید در صورت امکان تقاضای کمک کنید.
با هر وسیله‌ای که دم دست دارید، به لوله یا دیوار نزدیک خود، ضربه بزنید تا کارکنان امدادی قادر به یافتن شما باشند.
اگر سوت همراهتان بود از آن استفاده کنید.
فقط در صورت ضرورت به‌عنوان آخرین راه، با فریاد زدن درخواست کمک کنید، هرچند فریاد زدن باعث ورود گرد و غبار به ریه‌های شما می‌شود.
 
«سپیده عباس زاده»، مسئول بهداشت حرفه ای در مرکز آموزشی درمانی شهید آیت الله دستغیب
  • گروه خبری : اخبار,اخبار واحدها
  • کد خبری : 53657
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید