مرکز آموزشی درمانی شهید آیت الله دستغیب
کارکرد مغز در فرایند نوآوری
-
بعضی از آدم ها همیشه در حال ساختن ایدههای جدید هستند و اندیشه خلاقانه دارند، در حالی که بعضی دیگر نمیتوانند بهراحتی این کار را انجام دهند. علت این امر در توانایی آنها در استفاده از تفکر خلاق Thinking Creative) نهفته است.
تاکنون تحقیقات زیادی درباره نحوه کارکرد مغز انجام شده است که نتایج جالبی به همراه داشته و دانستن آن میتواند به فرایند نهادینه شدن تفکر خلاق در شما کمک کند. تعدادی از این نتایج را در ادامه میخوانید:
1. مغز ما پیچیدگی و تغییر را دوست دارد:
نوزادان بیشتر به چیزهای پیچیده و درحالتغییر مانند برگهای درختی که با باد حرکت میکنند، نگاه میکنند تا چیزهای ساده و ثابت. اینجا است که میفهمیم علاقه به پیچیدگی در ما نهادینه شده است.
2. یادگیری، یادگیری میآورد:
هر چه بیشتر یاد بگیرید، یادگیری برای شما راحت تر میشود. این امر به ویژه وقتی که بیشتر و بیشتر درباره همان موضوع میآموزید، صادق است زیرا مغز شما هر بار اطلاعات بیشتری برای ساخت یک تصویر خواهد داشت. مغز ما جذب الگوها و ساختارها میشود و تمایل به دریافت اطلاعات بیشتری دارد تا بتواند آنها را با اطلاعات قبلی پیوند دهد. کسب توانایی برقراری پیوند میان این اطلاعات به شکلگیری تفکر خلاق کمک فراوانی میکند.
3. مغز ما بر اساس اطلاعات موجود فرضیات مختلف میسازد:
عدهای این کار مغز را «میانبرزدن» مینامند. اگر مغز شما بهطور مؤثر فکر کند که میداند چه اتفاقی در حال رخدادن است، بهجای آنکه دنبال توضیح در آنچه که میبیند و میشنود باشد، بهدنبال مدلهای ذهنی خود است. این مفید است زیرا شما را توانمند میکند تا تجارب خود را تعمیم دهید، اما میتواند شما را بهسختی اسیر تجربیات قبلیتان کند.
4. مغز ما تمایل به کشف معانی و ارتباطات موجود دارد:
ما به همان اندازه که پیچیدگی و تغییر را دوست داریم، عاشق الگوها و ارتباطات هستیم؛ برای مثال، ما شعرهای قافیهدار را راحتتر از شعرهای سپید حفظ میکنیم. مغز ما سعی میکند در هر چیز جدیدی الگویابی کند تا آن را راحتتر به خاطر بسپارد و با اطلاعات موجود از قبل، ادغام کند؛ این عادت باعث میشود هنگامی که هیچ الگویی وجود ندارد، فکر کنیم آن را میبینیم؛ علت توهم توطئه نیز همین عادت است.
5. مغز ما بازی را دوست دارد:
یکی از دلایل جستوجوی الگوها، همین مورد است و آنهایی که از حلکردن جدول و پازلها لذت میبرند، حتما آن را تأیید میکنند. کودکان و بزرگسالان بهطور ذاتی از بازی با کلمات لذت میبرند، اما اغلب افراد برای بازی با ایدهها در محیط کار، نیاز به تشویق بیرونی دارند. اگرچه بازی در ذات انسانها است، شرطیشدگی باعث شده که فکر کنیم فقط در مواقع خاصی اجازه بازیکردن داریم.
6. باید مراقب مغز خود باشید:
اگر خسته، گرسنه، یا تشنه باشید، مغز شما درست کار نخواهد کرد، زیرا آنقدر درگیر ارضای نیازهای فیزیکی شما میشود که به موضوعات مهمتر نوبت نمیرسد. اگر بترسید یا استرس بالایی داشته باشید نیز مغز شما کارکرد مناسبی نخواهد داشت؛ کافی است به این فکر کنید که در شرایطی که تحت فشار زیادی مثل امتحاندادن هستید، پاسخ به یک سؤال چقدر سخت است. ورزش مرتب، تغذیه سالم، خواب کافی و شرکت در فعالیتهای سرگرمکننده باعث کارکرد عالی مغز میشود. اگر این نکات را رعایت کنید، از مغز خود پاداش میگیرید؛ چگونه؟ با اندیشیدن به موضوعاتی که خیال میکنید خیلی وقت پیش، آنها را رها کردهاید یا حتی فکرکردن در موقع خواب.
چطور نیمکره راست مغز خود را درگیر کنید؟
تحقیقات متعدد در سالهای اخیر، نشان داده است که نحوه عملکرد دو نیمکره مغز متفاوت است؛ نیمکره چپ مغز، مبتنی بر منطق و نظم است و نیمکره راست مغز، روی جنبههای آشفته، خلاقانه و نوآورانه تمرکز دارد.هرچند این دیدگاه به نظر افراطی میرسد، شواهد حاکی ازآن است فعالیتهای بدنی مؤثر برای بخش خلاق مغز، به شما کمک میکنند تا متفاوت فکر کنیکه برخی از این راهکارها شامل موارد زیر می باشد:
· روش دیگر خلق چیز جدیدی است که شاید فراتر از بادکنک، جعبههای مقوایی قدیمی بزرگ و کوچک یا حتی لگو باشد. بسیاری از افراد میدانند که پازلهای جیگسا (جورچین)، روش مناسبی برای تقویت تفکر خلاق است.
· ساخت اشیاء دستساز و بهکارگیری بخش آگاهانه ذهن پیرامون مشکلات فضایی، اغلب در حل مشکلات بزرگ و دست نخورده، به ناخودآگاه شما کمک میکند.
نظر دهید